In Tubantia
Digitaal helemaal bij door SeniorWeb
Door WIM GOORHUIS Twentse Courant Tubantia
Wat is de echte naam van Frans Bauer? Zoek de menukaart van een pannenkoekenhuis. Zomaar enkele vragen die beginners op de computer krijgen in een cursus van stichting SeniorWeb Hengelo.
SeniorWeb is onmisbaar voor Hengelose digibeten en gevorderden die zich de vele mogelijkheden van internet eigen willen maken. Er zijn mensen die zelfs nog niet weten 'waar de a zit op het toetsenbord', de echte beginners. En er zijn mensen die zich willen bekwamen in het WhatsApp-berichtenverkeer of in het stuurprogramma Windows 10. SeniorWeb biedt tal van cursussen aan in de bibliotheken van Twente, zoals ook die in Hengelo aan de Beursstraat.
"Mensen weten ons te vinden", zegt Harry Hulstijn (73). Dat blijkt ook uit recente onderzoeken van Universiteit Twente. Senioren schromen niet om hulp te vragen bij het omgaan met hun computer, tablet of smartphone. Hulstijn is is één van de oprichters van SeniorWeb Hengelo en afgelopen tien jaar cursusleider geweest. Hij heeft zojuist een stapje terug gedaan. Voor zijn gedreven vrijwilligerswerk kreeg hij onlangs nog het stadscompliment, De Nijverbij. Hij stelt: "Waren we voorheen meer gericht op groepen mensen, nu zien we dat mensen ook individueel meer hulpvragen hebben. Daar spelen wij op in."
Afgelopen jaren kwamen er zo'n 2500 hulpvragen binnen van mensen uit Hengelo, Hof van Twente en Borne. Dat waren lang niet altijd ouderen, van boven de 60-plus. Ook jongere mensen hebben regelmatig de hulp van SeniorWeb nodig. Wat dat betreft, is er geen drempelvrees meer. Maar de onderlinge verschillen tussen mensen zijn groot. Van laaggeletterden die moeite hebben de woorden goed te schrijven, tot aan mensen die het digitale al redelijk goed onder de knie hebben.
"Wij proberen alle hulpvragen in goede banen te leiden", zegt voorzitter Gerard Wennemers (67). "Pakweg 25 cursusleiders en assistenten zijn actief om mensen het gebruik van de digitale snelweg aan te leren. Hulp aan huis is ook mogelijk, tegen betaling van 5 euro per uur." Zij helpen veelal in begrijpelijke taal leeftijdsgenoten en een ieder in zijn of haar eigen tempo. Er kunnen technische vragen zijn over het apparaat, maar vragen over specifieke toepassingen van sociale media komen ook volop aan bod.
Knopjesvrees
Wennemers: "Voorheen hadden mensen vaker hetzelfde basisniveau. Nu zien we dat mensen qua kennis van het digitale wat meer uiteenlopen. Er zijn mensen bij die niet eens weten hoe een toetsenbord werkt. We leggen de lat bewust lager, om die reden. We willen iedereen helpen, ongeacht niveau. En toch zijn er nog best veel mensen met knopjesvrees, zoals wij dat noemen. Mensen die moeite hebben zich te uiten. Ze schamen zich dat ze iets nog niet weten. Maar schaamte hoeft niet."
Mensen denken nog wel eens dat SeniorWeb veel meer doet dan de onbegrensde mogelijkheden van internet laten zien. Hans Legtenberg, pr-man van SeniorWeb: "Ze komen naar de cursus met de Ipad nog in de verpakking en dan is er nog niks ingesteld. Of wij dat even willen doen?" Hulstijn: "Wij doen veel, maar we bemoeien ons niet met de techniek."
Voor meer informatie: mail info@seniorwebhengelo.nl of bel met 06 - 22294062. Zie ook: seniorwebhengelo.nl.
V.l.n.r. Hans Legtenberg, Harry Hulstijn en Gerard Wennemers. Foto bert kamp